Plecam?

Am avut acum cateva zile o lectie despre emigrari si imigrari la geografie. Am fost intrebat daca vreau sa plec sau nu in viitor. Am spus clar ca da! Ca vreau sa plec! De ieri as fi plecat daca as fi putut. Profa, curioasa, ma intreaba “de ce..?”

Uite profa, de nebun ce sunt eu! Ceea ce a vazut Romania luni, cred ca ridica multe semne de intrebare. Poate scriu tarziu dar totusi scriu despre asta. Sunt inca in soc, la aproape o saptamana de la accidentul aviatic din Apuseni. Sunt in soc pentru ca eu credeam ca asa ceva e imposibil. Nu am cunoscut niciuna din victime, insa solidaritatea pentru familiile acelea sfasiate de durere, este incontestabila. E greu! Nu pot decat sa imi imaginez ce simt acei oameni, pentru ca, multumesc lui Dumnezeu, nu am avut nici un astfel de necaz. 

Oamenii astia, au murit. Tu i-ai omorat, eu, ai tai, ai mei, noi. Nu am stiut sa alegem niste conducatori, care sa ne salveze cand suntem in stare critica, si am pus acolo sus, doar lichele si “naparci otravite”.

Iovan? Nu l-am cunoscut. Cred ca era un om bun. Mi-a parut rau cand am auzit ca a murit. Mi-a parut si mai rau cand am auzit ca nu a murit datorita prabusirii, ci datorita neputintei autoritatilor. Si mai rau mi-a parut cand am auzit ca a murit incarcerat printre fiarele avionului. Insa cel mai rau mi-a parut atunci cand am auzit ca a murit cu mana pe comenzi, inghetat si plangand. Era un om in tota firea oameni buni. Era barbat, era pilot, avea o varsta. Astfel de oameni, nu plang decat in momente foarte…dar foarte critice. A murit in chinuri. Il ai pe creier? Hei voi autoritati neputincioase! Sunteti bantuiti? As vrea sa muriti si voi in astfel de chinuri. Condoleante!

Tipa aceea? Saraca. Mi-e mila de ea. Nici pe ea nu am cunoscut-o, insa tot imi pare rau ca a murit. Poate nu trebuia sa fie acolo! Poate ca acum traia. Dar a murit. A fost mult prea pretioasa pentru lumea asta. Nici nu stiu sigur daca a fost studenta sau rezidenta. Doctor sau militar. Sau doctor-militar? Asa jurnalisti avem. Imi pare totusi rau ca a murit asa devreme si ca nu a putut sa-si intemeieze o familie, si sa-si traiasca viata, asa cum un tanar de 23 de ani face. Ea facea voluntariat. Tineri romani de 23 de ani: Stiti ce inseamna voluntariat? Atunci cand muncesti, fara ca cineva sa te plateasca. <<Fara sa te plateasca?>> Da! Muncesti gratis! De buna voie. 

Un lucru stiu sigur. Daca statul nu isi batea joc atat de mult de Iovan, acesta nu murea. Si-a batut statul joc de el, de doua ori. Odata cand la facut sa se urce in acest avion pentru a face un ban, si a doua oara cand la chinuit, pana cand a murit. A sunat de mai multe ori la  112, si a transmis coordonatele de la bordul avionului. Cineva de la 112 a transmis DE TREI ORI, coordonatele GRESITE! Cand un om iti zice “1”, tu de ce zici mai departe “2” ; “3” ; “4”?

Am fost socat sa aflu ca mai exista si oameni buni in Romania. Moții aceia, sunt niste eroi. Cum stateam eu asa la televizor, asa stateau si ei. Omeneste mi se pare cum au plecat ei, fara ajutor de la autoritati, noaptea, in frig, si prin zapada, ca sa salveze sapte suflete. Si-au dat hainele de pe ei ca sa incalzeasca victimele, au taiat niste nuiele si au facut un foc. <<Fara ca cineva sa ii plateasca?>> Cred ca nici nu s-au gandit la vreo recompensa. 

Au venit si niste Offroad-eri care au ajutat la salvarea acestor oameni. 

Iovan a salvat sapte oameni. Autoritatile, au omorat doi. Vinovatul, sigur va fi Iovan pentru ca din mormant, nu se mai poate opune acestei decizii, nu isi mai poate angaja un avocat, si nu mai poate face nimic. E jalnic! 

E Romania.

E 2014. 

Profa’ acum intelegi de ce vreau sa emigrez? 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.