Joe Biden la Bucuresti si cum l-am tratat ca pe un om normal…

Da. Biden a venit in Bucuresti. Si? Nu e tot om? Nu tot intr-un pat doarme? Are un nume ca si mine, e barbat, ca si mine, nasul lui tot doua nări are. Singura diferenta este ca el e vice-presedintele Statelor Unite ale Americii. Eu…un simplu elev. Eu merg la scoala, el se intalneste cu Obama la Casa Alba…dar tot din caramida sunt amandoua…
Ma imbracam si auzeam la televizor despre ce e in Bucuresti. Cata politie, cata paza, cata freamata. Nu intelegeam sigur ce se intampla si tratam totul cu dispret. Nu aveam sa stiu ca o sa il intalnesc pe Biden. Un om despre care eu nu invat la istorie dar nepotii mei, poate…
Am plecat de acasa. Am intrat in Bucuresti si vedeam trupe de jandarmi si politisti foarte dese. Abea acum intelegeam ce se intampla. Mergeam, mergeam, mergeam, nu cu coloana oficiala ca domnul Biden, cu RATB-ul dar…tot intr-o masina stateam.
Ajung la Casa Presei Libere. Am stat 5 minute ca sa treaca sute de dube cu politisti spre aeroport. Zici ca veneau extraterestrii, nu tot un om care tot intr-un pat doarme, care are un nume ca si mine, e barbat ca si mine, nasul lui tot doua nari are, amandoi mergem in locuri zidite cu caramida si amandoi mergem cu masinile. Si eram socat.
Am coborat din 331. Acum incepe cu adevarat povestea. Calc bordura(ca si Biden), merg, merg, ma opresc sa imi iau o cafea cu lapte si doua de zahar. Dau doi lei juma’. Strada plina de jandarmi. Pe dozatorul de cafea scria ” cafea americana”. Cu o mana tineam chitara, cu o mana cafeaua. Ma duc la trecerea de pietoni. Jandarmi(gorile defapt) foarte multi. Calc pe prima dunga alba a trecerii de pietoni. “Nu treci” zice gorila. “Da’ ma grabesc” zic eu. “Deci nu treci”. “Propozitia nu se incepe cu “deci” ” Ma ia de brat si ma trage tare. “Am zis ca nu treci, si nu ma corectezi tu pe mine ca iti dau vro’ doua pe spate cu pulanu’ de nu te vezi” Se face verde, ma zbat si scap de gorila. Alerg inapoi pe trecere( de obicei nu alerg), si se face verde.
Din stanga se aud sirene. Vine coloana oficiala. Vine nenea americanu’. Vine Biden. Nimeni in fata lor, ei veneau cu viteza. Intru pe trecere. Ajung la sfertul trecerii, coloana oficiala se opreste la trecere si ma lasa sa trec. Inafara de sirenele urlatoare nu se auzea nimic altceva. Esarfa prinsa in cureaua de la blugi, flutura pasnic insa chitara, o simteam mai grea ca de obicei. Cafeaua? Imi tremura mana asa de tare ca nu imi mai trebuia betisor sa topesc zaharul. Am trecut. Pe partea pe care eram eu acum, gorilele ma asteptau. Coloana pleaca rapid urland si cu Biden gandindu-se la tupeul pe care l-am avut facand-ul sa stea la trecere. Mi-ar fi placut sa fi scos capul pe geam vreun ghiorlan dinala din masinile politiei sa-mi spuna sa trec mai repede si sa ma trimita porcos, la origini.
O femeie cu catelul, pe partea pe care traversasem eu acum, bombanea: “Pteu, fir-ar ai dreacului de americani ca mi-au speriat lighioana..”
Gorilele? Mi-au pus catusele si mi-au urlat: “Deci tu vii acuma cu mine la sectie”. Eu: ” Vin, da’…propozitia nu se incepe cu “deci”. In secunda urmatoare mi-am luat doua bucati pe spate. Am dat si eu una unde stiu ca doare la barbati si am fugit(a doua oara in viata mea).  Am luat-o prin Floreasca si am ajuns la liceu.
De aici nu mai conteaza. Tot ce conteaza este ca eu si Biden, tot din aceasi carne suntem facuti, tot sange ne curge prin vene, tot untr-un pat dormim, tot un nume avem, tot barbati suntem si ghiciti ce, nasul lui, tot doua nari are, amandoi ne petrecem ziua intreaga in locuri zidite si da, tot cu masini mergem. A fost si el la scoala si cred ca stie sa cante si do la chitara. Suntem la fel. Eu, el, tu, ei/ele. Suntem oameni si, vice, e pentru ca americanii l-au pus acolo, tot oameni. Mesajul acestui post si morala? Sunt mai multe. Suntem egali, fa ce simti, si corecteaza mereu un prost.
Postul asta ar fi fost adevarat daca nu as fi fost la scoala in tot acest timp…:)

One comment

  1. imi place mult cum ai scris, are nerv, ironie si de ce, curajul tineretii! si totusi, ce delicioasa inconstienta sa opresti ditamai coloana oficiala! spune-mi ca a fost un gand de moment si nu premeditat:)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.