Pogo la concertul Cargo de la Timișoara

De curând am vazut o știre despre un tânăr de 17 ani bătut crunt la un concert Cargo de “gorile”, datorită unui “mosh-pit” sau “pogo”. In acest articol voi vorbi despre trupa Cargo, despre Mosh pit, despre Pogo si despre firmele de paza care “păzesc” artiștii si publicul de la evenimentele din Romania.

E clar ca nu exista roman care sa nu stie melodia celor de la Cargo, “Daca ploaia s-ar opri”! Si pentru cei care totusi nu o stiu, va las un link. http://youtu.be/1eNFkzXEHUE

Cargo este una din trupele “simbol” a rockului românesc si e clar ca sunt niste valori din punct de vedere cultural si muzical. La anul fac 30 de ani de activitate potrivit Google si inca de la începuturi, trupa Cargo s-a bucurat de un mare succes.

O trupa buna, cu texte si melodii bune, vine la pachet cu fani numerosi, înfocati, dornici de concerte. Si cum Cargo este o trupa de rock, se cunoaște faptul ca fanii muzicii rock sunt foarte înfocati si fac tot posibilul sa ajungă la concertele trupelor favorite.

La concertul trupei Cargo de la Timișoara a ajuns si tânărul de 17 ani care a plecat acasa bătut in ultimul hal.

In cadrul concertului s-a “dansat” “Mosh pit” sau “Pogo”, un “ritual” care se practica la concertele Metal, mai nou si la cele Rock (dar totusi…mosh pit la cargo??). Mosh pit-ul asta, pentru unii e ceva inexplicabil, oribil si dureros. Pentru alții (printre care ma aflu si eu), e doar o forma de manifestare, distracție si…pur si simplu un dans al publicului de concerte Metal si Rock, care in alte tari sunt văzute foarte ok. Daca esti Metalist sau cel putin Rocker si nu ai facut mosh pit sau pogo vreodată, degeaba te numesti asa. E ca si cum ai fi suporter, te-ai duce pe stadion, si nu ai face vestitele valuri (mult mai pasnice ce-i drept…) Daca nu ai mers niciodata la nici un concert Metal sau Rock, si nu ai gustat din atmosfera specifica unui astfel de eveniment, nu o sa intelegi niciodata asceste mnifestari. Nici nu e nevoie. O sa las niste linkuro cu cateva imagini:
POGO: http://youtu.be/HbIvM-Mpp-A
MOSH PIT: http://youtu.be/fgBseiTlDTE

Este greu sa faci Mosh Pit sau Pogo. In Romania, se face Mosh pit “de balta” cum s-ar spune…Imi aduc aminte ca am fost in primavara la Metal All Stars, si am intrat intr-un Mosh Pit din care era sa ies cu catvea fracturi. Asta daca nu imi dadeam seama de pericolul la care eram expus si nu plecam inediat de acolo. In alte tari nu e asa. Sunt festivale ca Wacken, Rock am ring si multe altele unde esti…cat de cat “safe”.

Poate nu esti safe. Dar stiu sigur ca daca faci acolo Mosh pit, nu esti tras afara din public si batut cu pumni si cu picoare, in fata in spate si multe alte parti ale corpului de 6 “gorile” care, daca ai fi facut Mosh pit pe Salam, nu cred ca ar fi avut ceva cu tine (hah…Mosh pit pe Salam :))). Asta s-a intamplat la Timisoara. Un tanar s-a bucurat de atmosfera, a intrat in Mosh pit si a fost scos din public si batut in fata celorlalti spectatori. Batut ar fi putin spus. A fost folosit ca sac de box. Nici in sacul de box nu cred ca dadeau asa gorilele alea.
Las aici un link cu cateva imagini de la incident.

Nu am fost acolo sa vad, dar am citit declaratia unui martor ocular care spunea ca acest tanar nici macar nu a intrat in Mosh pit (nu pogo cum spune corespondenta), insa si-a aparut prietena si pe martora, ferindu-le de unul dintre participantii de la Mosh pit, impingandu-l in centrul “dansului”.

Ceea ce ma revolta pe mine este faptul ca nimeni nu a reactionat. Un singur barbat a strigat ceva insa prietena acestuia il tragea de maneca si ii soptea ceva in genul: “..taci ca poate te iau si pe tine”.
Ma revolta faptul ca nu era nimeni din organizatie acolo ca sa ii opreasca, si faptul ca a fost acceptata o astfel de firma de paza sa aiba grija de artistii si de publicul evenimentului. Sunt atatea intalniri tehnice inainte de evenimente in care se stabilesc atatea norme si date privind unele subiecte, se discuta atatea chestii care fac un eveniment sa fie bine organizat. Nu si acum.

Ar fi mult de discutat. Va intrebati ce s-a intamplat cu cele 6 gorile? Deocamdata 2 dintre ele si-au dat demisia iar restul 4 au fost concediati. Ceva imi spune ca asta este ultimul verdict, avand in vedere ca tanarul nu a facut plangere.

Se va mai face Mosh pit in Romania?
Vor mai veni oameni la concertele Cargo?
Vor mai exista astfel de probleme organizatorice?
Un singur raspuns: da!

“If it’s illegal to rock’n’roll, then throw my ass in jail”
– Cobain

2 comments

    • Multumesc de comentariu! Asa este, ai dreptate! Am vrut doar sa dau un exemplu. In rest sper ca ti-a placut articolul si te mai astept pe blogul meu! Rock on! 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.