Cum a innebunit Ministerul Invatamantului si cum ne mai putem lupta inca pentru copilarie!

In excursia mea prin Europa, oprit in Budapesta, imi controlam ca un om normal contul de Facebook ca sa vad ce mai e nou. Pe langa pozele cu pitipoance si mancare si altele cu persoane pe care nu le cunosc, am dat peste un articol interesant pe care as vrea sa il discut, si la care sa adaug punctul meu de vedere.

Articolul incepe alarmant: ˝Nu le furati copilaria elevilor de clasa a II-a˝ Mi s-a parut socant si ma facut sa ma gandesc la unele clipe din copilarie, frumoase de altfel. Cititnd, mi-am dat seama despre ce este vorba.

Ministerul Invatamantului, ˝dragul minister˝ (sper ca se observa ironia), doreste sa introduca din anul scolar 2014-2015, in matematica Fractiile, pe care daca nu ma insel eu le-am facut prin a IV-a, notiuni de fizica, stiinte ale naturii si biologie, pe care cred ca tot pe atunci am inceput sa le studiez. E clar ca prima replica a fost ˝Nu, ca astia-s tampiti la cap!!˝ Cum poti sa faci una ca asta? In a IV-a or sa invete chimie organica? La liceu vor face facultate? Si la facultate ce vor face? Mi-e frica sa ma mai gandesc si mi-e ca dau idei.

In clasa a II-a nu eram decat un copil care dorea sa ajunga mai repede la scoala, sa se intalneasca cu colegii si sa invete ceva nou. Imi placea sa merg la scoala! Slava Domnului am si avut parte de o invatatoare pe care multi si-au dori-o. Eram fericit ca scapasem de bastonase si alte porcarii dinastea, si ca acum fac si eu ceva mai inteligent. Citesc, scriu… Nu ma pot gandi decat la momentul cand o sa imi astept copilul acasa si o sa il intreb, elev in clasa a doua, ce a facut astazi la scoala, si sa imi raspunda: ˝La biologie am invatat despre Drosophyla Melanogaster˝. Nu as face altceva decat sa imi iau copilul in brate sa imi cer scuze ca l-am nascut pe lumea asta si sa il rog sa schimbe ceva pentru generatiile urmatoare care poate vor invata fizica si biologie de la gradinita, sau cine stie, poate de la cresa. Nu vreau sa dau idei!

Articolul mai spune: ˝Ministerul Educatiei a decis ca un elev de 8-9 ani are capacitatea de a lucra cu inmultiri, fractii echivalente, materiale conductoare si izolatoare in cadrul unui circuit electric.˝ Aaa…ce? ˝Materiale conductoare si izolatoare in cadrul unui circuit electric˝??
Parca si vad in ziar un anunt gen: ˝In aceasta luna, elevii clasei a II-a C de la Scoala Generala nr. 78, va pot repara orice problema electrica, la jumatate de pret!˝ Sau ca mi se strica un circuit, ceva, la chitara si mi-l repara copilu´, ca doar a invatat si a luat FB la Fizica.

Sistemul de invatamant romanesc si-a dovedit in ultimii ani ineficacitatea, iar jocul de-a experimentele nu poate aduce decat rau copiilor. Ma tot intreb, de ce nu copiem modele sistemelor de invatamant straine, de exemplu cel finlandez, sau cel nemtesc care s-a dovedit extrem de eficient? De ce sa tot folosim copiii pe post de cobai? O fi si asta o alta lovitura data invatamantului romanesc? Fortand copilul sa asimileze lucruri complexe si grele in primii ani, ajungi in situatia ca prin a cincea, a sasea deja se simte depasit de situatie si abandoneaza lupta. Si din pacate sunt sute de copii in tara asta in aceasta situati. Se ajunge la chiul si dereglari psihice.

Pacat ca cei care au putere de decizie in invatamant nu au nici cele mai elementare cunostiinte in legatura cu dezvoltarea cognitiva a unui copil si nici experienta de predare.

Bine ca in tara asta s-au mai nascut si oameni cu cap, care vor sa mai salveze ceva din acest sistem de invatamant de rahat. Acesti oameni, au creat o petitie contra acestei ˝isprave˝, si o puteti semna chiar aici: http://petitie.portalinvatamant.ro/#semnez

Haideti sa ajutam, si sa schimbam ceva! Un mare om care nu mai este printre noi, spunea in felul urmator: ˝Daca vrei sa faci o schimbare, trebuie sa incepi cu omul din oglinda˝

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.