Un cersetor ce canta din Dylan

Nu multi dintre voi stiti (si asta pentru ca presimteam ce o sa se intample), aveam programat un concert acustic in Bucuresti, in cadrul zilei Playing for Change Day. Pentru cei ce nu stiu cu ce se mananca Playing for Change, o sa va explic. Este o organizatie din America ce strange fonduri pentru construirea unor scoli de muzica in tarile dezavantajate din Africa, Asia, America de Sud, etc., iar Playing for Change Day, este ziua in care, la nivel mondial, artistii ies la colt de strada, canta, primesc bani, si doneaza pentru un viitor frumos.
M-am gandit ca ar fi bine sa particip si eu, ca si artist in devenire. E o chestie nobila, si de ce sa nu o fac? Am demarat orice proces organizatoric era de demarat, am depus inclusiv cererea de ocupare a spatiului public, iar acum asteptam un raspuns. Le-am lasat un numar de telefon, o adresa de e-mail, ca sa fiu contactat, indiferent de forma raspunsului, afirmativa sau negativa. Asta a fost pe 29 August.
Se face 10 septembrie, si fara nici un fel de raspuns, m-am dus sa intreb in ce stadiu este cererea mea. M-au trimis la cineva, de unde m-au trimis altundeva, ca sa fiu trimis altundeva. Sunt invatat cu ciclurile de genul acesta.
Intru intr-o camera ce mirosea a tutun, cu vreo 10 femei si un barbat, asezati anapoda la niste birouri cu teancuri de hartii si niste “bombe” de calculatoare. Alta vorbea la telefon…defapt urla. Sincer, singurul lucru care mi-a placut in acel birou infect, era panorama ce se vedea pe geam, in partea stanga. Am spus “Buna ziua”, si am primit un raspuns doar de la femeia de langa mine, care m-a trimis la o alta femeie. I-am explicat si dansei de ce sunt aici, si cu o voce voluminoasa, vorbea cu colegul, singurul barbat de acolo (sau daca stau mai bine sa ma gandesc…), au facut schimb de informatii, si m-au gasit intr-un registru, unde scria ca am primit raspunsul de pe 1 Sept. “Pai si” am intrebat, “care e raspunsul?”
Cererea mea nu a fost acceptata. Din doua puncte de vedere. In data de 20 sept., cand a fost programata Playing for Change Day la nivel mondial, in Bucuresti se intampla asa numitele “Zilele Bucuretiului” si conform legii…nu se pot desfasura doua sau mai multe evenimente simultan. Iar 2, in Romania, daca iesi cu chitara la coltul strazii, se numeste CERSETORIE.
Am avut un “black out”, cum zice francezul.
Pur si simplu nu mi-a venit sa cred ce aud. Am fost vara asta in Ungaria, Cehia, Slovacia, Germania, si erau artisti la colt de strada ce cantau cu husa de chitara, plina. Cover-uri, orice. In Bucuresti nu ai voie. E cersetorie. In Romania, artistii sunt tratati ca un cacat. Si nu sunt eu artist, pentru ca nu ma pot numi asa. Dar niciodata nu s-a pus pret pe artisti in Romania. Mereu au fost tratati ca niste bufoni care vin la castel sa-l distreze pe rege. Si daca prin “artisti” intelegi Andra, Smiley, Alex Velea sau Lalaband, inchide acum acest blog fara speranta. Nu mai e demult asa.
Lasand la o parte partea cu zilele Bucurestiului, ma gandesc doar la faptul ca pe 20, in toata lumea se va iesi la colt de strada si se va canta, se vor strange fonduri, si oamenii se vor bucura, insa in Romania, nu se v-a intampla asta, pentru ca mai marii tarii, vor o tara fara cersetori. Deaia si sunt atat de putini. Se vrea o tara de chelneri si mecanici. “Artisti? Ce fac aia? Canta la chitara? Hai ma ma lasi? Crezi ca eu nu pot? Ia da-mi chitara aia aici. I-auzi: Eeeu varaa nu dooorm”. Daca zicea cineva recent, ca rock-ul a murit, il contrazic si il anunt, ca in Romania nu numai un gen de muzica a murit, dar muzica in general. Si cred ca arta toata. Si nu zic ca nu sunt artisti, ba chiar sunt destui, dar nu da nimeni, doi bani pe ei.
Ma mai intreaba cineva de ce vreau sa ma mut din Romania? Inca nu e logic? In Romania nu exista frumos. Nu se vrea frumos. Defapt se vrea, dar nu se da voie. Mai avem pana sa iesim din comunism.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.