Filozofie joi dimineata

Cat egoism in natura umana. Cata ura si cata rautate. Am ajuns la concluzia asta pe care o aveam de mult in constient, datorita dezlegarii citatului din Plaut: ” Lupus est homo homini, non homo” (ro: Omul este lup pentru om, nu om). Aceasta expresie are un singur inteles, si anume faptul ca noi, ne suntem noua insine dusmani. Omul este inamicul omului, si face referire la ororile de care este capabila natura umana. Nu mai exemplific pentru ca stim cu totii istoria ce ne-a marcat vremurile si stim cu totii societatea in care traim. Atat de mult m-a durut sa inteleg acest citat in cat m-am interesat si am gasit informatii surprinzatoare. 

Seneca a zis ca ” omul este un fel de zeu pentru om”, intrand in contrast cu expresia lui Plaut si gandindu-ma mi-am dat seama ca amandoua sunt valabile. Omul este zeu pentru om, iar omul este lup pentru om, prima fiind valabila daca comparam cetatenii unui singur oras, iar cea de-a doua comparand cetatenii din diferite orase. Schimbarea poate avea loc si in grupuri mai mici, in cadrul familiei, sau in grupuri mai mari, intre tari. 

E clar ca atunci cand doi sau mai multi oameni au acelasi scop, acestia devin dusmani si fiecare cauta sa-l distruga pe celalalt. Ei nu gasesc o placere in a se intovarasi, pentru ca fiecare asteapta ca celalalt sa-l pretuiasca la fel de mult cum se pretuieste el insusi, iar dispretul sau lipsa de apreciere apare drept conflict. 

Cat egoism in natura umana! Cata ura si cata rautate! De ce? Ne ajuta cu ceva? In galaxia noatra, nu suntem decat o parte a unui fir de par din capul nostru, atat de mica incat se poate vedea doar la microscop. Iar pe langa galaxia noastra, mai exista miliarde de alte galaxii…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.