Experiența mea de la Wacken Open Air

​Primul meu festival din Europa la care am participat, a fost Wacken Open Air. Și să începi cu “cel mai mare festival de muzica metal din lume” (cum spun organizatorii, nu eu) este cea mai intensa experienta! 
Am ajuns acolo marți seara. Primul, si cel mai important lucru pe care l-am văzut,  este orașul. Wacken este situat în nordul Germaniei, și este un sătuc (cum i-am spune noi) cu doar 1.800 de locuitori. Drăguț este faptul ca nu vezi locuitor din Wacken care sa nu fie în ton cu festivalul. Sunt bătrâni de aproximativ 80 de ani care te așteaptă cu bere, cârnați și un casetofon cu ceva metal. Este deja o tradiție pentru ei. Vin 80.000 de oameni în orășelul lor liniștit, pentru a se bucura de o muzica pe care majoritatea vârstnicilor o exclud. E ceva fantastic!

Ajung la intrare. Îmi arat repede biletul și știam ca deja sunt în marele
“Wacken Open Air”.

Trec prin camping (deja full), ajung în festival, ma familiarizez
cu buticurile și restaurantele, și ma duc să-mi iau brățara. Pe lângă brățară, mi-au dat și “Full Metal Bag”, care în mare conținea: o butelcă de apa pe care o puteai umple oricând cu apă gratuit, 3 leucoplaste,  un magnet, un patch, o pelerina de ploaie, un pix, niște cereale, doua postere, și multe chestii promoționale.

Îmi pun cortul, desfac sacul și ma schimb. Nu de alta, dar ajunsesem cu un tricou Polo alb, și se uitau toți metaliştii la mine, ca la un manelist.

Pământul era uscat în prima zi și mi-a trebuit mie sa ma gândesc ca ar fi drăguț sa ploua peste noapte ca sa fie noroi, ca asa e la Wacken și dacă tot am venit, sa simt și eu experienta la maximum. Desfac a doua zi (pe la 7) fermoarul de la cort și vad un metalist care încerca să își scoată cizmele din noroiul prin care era imposibil sa treci. Cu un ochi râdeam,  cu altul plângeam. Hainele erau toate ude pentru ca îmi plouase in cort, și afara erau 15°C.

Am intrat în zona de festival, mi-am luat un hanorac de la merchandise-ul oficial pe care am dat 50 de euro, și ma simțeam din nou uscat și călduros!  Aveam o zona de breakfast cu sandwich-uri, gogoși,  pateuri, cafele și ceaiuri. Trebuie sa va spun ca dacă decideți să mergeți la W.O.A., vă trebuie o sumă măricică de bani de cheltuiala, în primul rand pentru ca nu te poți abține de la a cheltui cât mai mulți bani, și în al doilea rând pentru că toate produsele sunt duble ca preț (o bere 5€, un hotdog 3-4€ etc.).

In ziua despre care am vorbit până acum, miercuri, nu s-au întâmplat multe pentru ca festivalul propriu-zis încă nu începuse.

A doua zi, joi, la ora 14, s-au deschis scenele mari. Am prins loc în primul rand și am văzut cateva găşti foarte mari inca din prima zi. Saxon,  Foreigner, Whitesnake și headlinerii Iron Maiden. Dacă tot vorbim despre trupe, trebuie sa spun ca nu m-a dat pe spate sunetul, ba chiar a lăsat de dorit. Și încă un minus, când stai în primul rand e imposibil sa iesi să-ți iei ceva de băut iar steward-ul din fața ta, este obligat sa te servească cu un pahar de apă. Cei de la Wacken au refuzat categoric acest lucru. Am făcut setea, dar nici nu puteam sa plec.

Ajuns la cort, pe la ora 2 dimineata îmi dau seama ca lăsasem cortul deschis pentru toată ziua, și o sticla de cola afara. Sticla era tot acolo, iar în cort nu era nimic clintit.

Campingul vuia pana dimineața.  80.000 de mii de oameni care râdeau,  tot atâtea casetofoane din care se auzeau toate genurile de rock și metal (și nu numai!!), grătare sfârâind și cutii de bere deschizându-se. Nu ai cum sa nu te distrezi dacă esti o persoana cu o gândire ampla asupra vieții și a distracției.

Am avut steagul cu mine mereu, și din păcate multi m-au întrebat din ce tara vin. Le spuneam de unde sunt și păreau foarte impresionați.  Un tip m-a felicitat pentru ca am bătut atâta drum pentru pasiunea mea. Cred ca important este ca se creează o familie cu membri din toată lumea, unde suntem toți uniți sub semnul muzicii!

În concluzie, Wacken primeste de la mine nota 9 pentru ca nu pot sa trec peste cele câteva minusuri organizatorice. În rest, dacă ești medalist,  sau cel puțin rocker, strânge bani și du-te la Wacken. Este o experienta “hard, heavy and muddy”! Rock on! \m/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.