De ce ies maine in strada?


M-am saturat. Gata. Si nu ca spun asta acum, ca s-a organizat un protest major in Bucuresti. O spun pentru ca mai e o luna si se face anul de cand Bogdan Gigina a murit. O spun pentru ca nimeni nu raspunde pentru moartea acestui om. O spun pentru ca nici pentru Colectiv nu raspunde nimeni. O spun pentru ca la inceputul lui iulie, o persoana apropiata mie a murit sub ochi nostri, neputinciosi, singura solutie fiind imposibila datorita capacitatilor spitalului in care era internata. O spun pentru ca murim, si nu stim de ce murim. Murim ca sa le fie lor bine. O spun pentru ca imi e frica. As fi putut fi eu cel caruia nu i s-a facut dreptate. Ar fi putut fi fiul tau, fata ta, sora ta, fratele tau, mama ta, bunicul, unchiul, vecina ta, sau chiar …tu.

M-am saturat sa fiu luat peste picior, si acum, in prag de alegeri, sa mi se vorbeasca iar frumos. M-am saturat de superioritatea scursurilor ce ne conduc. M-am saturat de nesimtiriea cu care ne trateaza. M-am saturat sa ne creada prosti, sa ne creada inferiori. Nu! Va suntem superiori. Nu uitati asta. Noi v-am pus acolo. Noi va dam jos.

In primul rand, ies maine in strada pentru ca pe 20 octombrie, un om a murit. Un om, ca noi, nu ca voi. A murit unul de-al nostru, nu de-al vostru, este clar de ce nu va pasa. Bogdan avea 28 de ani. In acea seara fatala , conducea coloana oficila a ministrului de interne Gabriel Oprea. Lucra de 8 ani in politie si unul dintre visurile lui a fost sa se alature colegilor motociclisti. Si-a indeplnit acest vis, doar dupa ce a slabit 30 de kilograme. Haideti sa vedem ce declara cativa politisti:

“Baiatul asta trebuia sa iasa in teren cat a fost uscat, chiar daca era frig, dar cand a inceput ploaia trebuia sa dea dispozitie sa se retraga, sa retraga motocicleta la baza. Dar are cineva curajul sa ii spuna domnului cu interesul national, respectiv domnul Oprea ca nu are politisti sa ii asigure coloana oficiala? Nu are nimeni curaj”

sursa: Stirile ProTV

Foarte interesant. Se pare ca oricat de mult si-ar fi dorit Bogdan Gigina sa nu particpe la aceasta coloana oficala, nu putea, fiindu-i interzis sa aiba de ales. Inca ceva foarte dragut:

“Dansul merge numai cu coloana oficiala,ca pleaca dimineata acasa, ca se duce seara acasa, ca se duce la nu stiu ce intrevedere de partid in interesul national, dansul cere tot timpul coloana. De ceva vreme, de 2 ani incoace, politia rutiera nu mai lucreaza in interesul cetateanului de rand. 80 la suta din programul unui politist rutier consta in asigurarea coloanelor oficiale.Se face abuz de treaba asta”

sursa: Stirile ProTV
Va intreb, domnule Oprea: chiar sunteti atat de nesimtit? Atat de gretos? Si faptul ca dumneavoastra cereti coloana oficiala, desi ministrii din alte tari folosesc transportul in comun (Malcolm Turnbull de exemplu) sau macar masinile personale, nu este nimic. Ati atins culmea nesimtirii, aratand cat de linistit si nepastor sunteti in legatura cu decesul politistului. L-ati decorat post-mortem. Asa, si? Nu vreau sa vorbesc in numele familiei lui, dar presupun ca faptul ca acum ploua afara, e mai important pentru ei. Oricum, la cati ati decorat dumneavoastra fara rost, inca o medalie nu e mare lucru.

Nu, domnule Oprea. Nu de o medalie are nevoie familia Gigina. Are nevoie de Bogdan. Noi suntem oameni si functionam cu sentimente si persoane. Obiectele si avutia nu inseamna nimic pentru noi. Dar de unde sa stiti? Sunteti om? Nu! La dumneavoastra, intre prieteni dumneavoastra, fala si bogatia sunt cele mai importante. Cu ele sa intrati in mormant, domnule. Poate va si decoreaza cineva post-mortem. Or sa va foloeasca!

Dar de onoarea de cadru militar ati auzt? Dar de onoarea de barbat? V-ati fi putut recunoaste vina. Atat.

Maine ies in strada. E frig. Vantul inteapa. Ploaia doare. Dar dorul si nedreptatea dor mai tare. Pentru Bogdan Gigina si familia lui, pentru cei 64 din Colectiv (apropo, de ei va mai amintiti?) si pentru “ea”, maine ies in strada. Ma duc si urlu. Pentru ca lui Oprea ii place linistea, linistea si bancheta din spate, o sa urlu cat ma tin plamanii pentru ca vreau normalitate, si nu mai vreau sa ii fac pe plac infectului asta! O sa am tricolorul pe care il iau de obicei la festivale, pentru ca si la bine si la rau, Romania este tara mea! Culoarea rosie de pe steag reprezinta sangele varsat pentru aceasta tara, si sunt sigur ca imi va da putere sa ma lupt! Pentru ca ma lupt pentru Romania! Tara in care acum sute de ani ne luptam cu alte popoare pentru dreptate, nu intre noi. O sa zbier pentru ca m-am saturat sa imi inmormantez prietenii doar pentru ca au avut ghinionul sa se nasca in tara in care Cristoiu, ii spune unei mame ce si-a pierdut fiul care-i facea placerea unui jeg ordinar, sa taca. Nu taceti doamna! Urlati, strigati, zbierati! Nu mai taceti! Nimeni! Ramaneti fara voce, cum am ramas si eu in noiembrie anul trecut, si haideti sa ne unim pentru a aduce normalitatea in Romania. Avem dreptul asta!

M-am saturat. Gata.
Foto: Octav Ganea

One comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.