Pozitia mea in legatura cu evenimentele organizate la un an de la targedia din Colectiv

In seara de 30 octombrie 2015 viata mea s-a schimbat. A mea si a multor persoane. Nu vreau sa mai aduc aminte pas cu pas ce s-a intamplat pentru ca oricum s-a discutat foarte mult si fara folos. Stim cu totii tragedia din Colectiv, toate conspiratiile, toate “povestile ascunse” si toate detaliile. Ca am vrut sau nu.

Anul acesta, la un an de la neplacutul eveniment, se organizeaza tot mai multe evenimente comemorative. O sa incerc sa vorbesc in parte despre acestea, prezentandu-le si exprimandu-mi opinia despre ele.

Asadar, pagina de Facebook “Impreuna Rezistam” a creeat un eveniment care invita lumea la o comemorare a victimelor din Colectiv, chiar in piateta din fata fostului Club. Eu o sa merg, la fel cum am mers aproape in fiecare 30 al lunii.

La Beraria H, se va desfasura un concert-festival de 3 zile la care vor canta artisti destul de mari precum Compact, Talisman, Coma, Trooper sau Florin Chilian. Biletul de o zi costa 50 de lei, iar abonamentul de festival costa 100 de lei. Dupa cum spun organizatorii, “banii din vanzarea biletelor vor fi folositi in beneficiul victimelor Colectiv”. Eu nu o sa particip la acest festival, in nicio zi din cele 3, si o sa va spun si de ce: in primul rand, supravietuitorilor din Colectiv nu li se ofera nici macar un discount. De asemenea, refuz sa particip la astfel de evenimente caritabile despre care nu sunt sigur ca banii chiar se duc la victime, si de asemenea nu vreau sa sustin ceea ce a devenit brand-ul “Colectiv”. Pentru ca da, Colectiv a devenit un brand in adevaratul sens al cuvantului. Se vinde foarte bine daca adaugi pe undeva si cuvantul acesta. Mai mult decat atat, nu trebuie sa uitam sumele colosale care se strang in urma consumatiei. Nu am nimic cu asta. E un restaurant si trebuie sa-si faca consumatie. Dar nu pe urma unei tragedii. Scuze, Beraria H.

In cealalta parte a Bucurestiului, la Arenele Romane, se desfasoara evenimentul: “Colectiv-noua ne pasa”. Aici, line-up-ul este mult mai atragator decat cel de la Beraria H, format fiind din trupele Vama, Holograf, sau chiar marele Nicu Covaci. Intrarea se face “pe baza de donatie, 60 sau 100 lei (dupa posibilitati)” Aici tind sa cred ca o parte din bani chiar se duc la cei raniti in incediu deoarece cateva trupe care vor canta la Arenele Romane sunt chiar trupe ai caror membri au fost raniti in Colectiv. Dar nici aici nu voi merge. Tot din aceasi cauza. Nu vreau sa vad trupe care sa-mi planga pentru cei pe care i-am pierdut in Colectiv. Vreau sa vad ca le pasa. Nu doar ca odata pe lune (zilele de 30), isi aduc aminte ca au murit 64 de oameni, si ca ar fi bine sa scrie ceva lacrimogen pe retelele de socializare. Nu avem nevoie de asta. Eu nu am nevoie de nimic. Dar cei pentru care pretindeti ca faceti acte de caritate, ei chiar au nevoie de sustinere.

De exemplu, eu, o sa imi incep ziua la Centrul de Transfuzie Sanguina. O sa donez sange, pentru ca este nevoie! Asta pentru ca acum un an eram inca minor si pentru ca desi Banicioiu (ministrul sanatati de atunci) a spus ca avem voie sa donam cu acordul unuia dintre parinti, am fost trimis acasa si numit “nebun”.

Apoi, voi merge si voi aprinde o lumanare la Colectiv. Voi spune o rugaciune, si ma voi reculege ca in fiecare 30 a lunii.

Daca si tehnologia ma va ajuta, voi incerca sa fac un concert live pe Facebook, fara intrare. Dar va rog, daca veti aprecia prestatia, sa donati fundatiei pe care o voi preciza la acel moment. Inca incerc sa gasesc fundatia care chiar ajuta cu adevarat ranitii din Colectiv. Cel mai probabil, voi transmite pe pagina aceasta!

Apoi pe seara, ma voi duce direct in Piata Univesitatii ca sa continui ce am inceput in noiembrie anul trecut.

Nu vreau sa ma intelegeti gresit. Nu sunt contra evenimentelor comemorative. Chiar sunt pentru, atata timp cat banii chiar se duc la cei care au nevoie de ei. Nu vreau sa existe cuvantul “Colectiv” ca si un “as din maneca” pe care sa il folosesti atunci cand nu mai vinzi. Nu treuie sa ne folosim de cei 64 de oameni care au murit in vinerea aceea! Pe ei trebuie sa ii pretuim si lor trebuie sa le rostim cate o rugaciune zilnic. Eu unul, ii comemorez cand sunt la un concert. Ma gandesc la ei! Cand sunt pe scena. Ma gandesc la ei! Cand stau cu chitara in brate. Ma gandesc la ei!

Pe cei care au supravietuit dar inca mai au de suferit ii putem ajuta fizic! Donandu-le lor DIRECT! Nu prin concerte sau festivale. Eu asa simt.

Daca mai stii si tu evenimente, scrie-mi la sectiunea de comentarii! Daca nu esti de accord, la fel!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.