“In conversatie” cu Guido Janssens

Cred ca poti sa intrebi orice persoana care a vorbit cu mine macar 5 minute despre pasiunile mele si-ti va spune direct, fara sa se gandeasca, ca cel mai mult vorbesc despre muzica. Si ma rog, tot ce tine de ea. Pasiunea a fost mereu acolo dar punctul culminant a fost pe 31.08.2012, concertul Red Hot Chili Peppers. Atunci m-am indragostit de muzica, m-am apucat de chitara si la cativa ani aveam concerte, m-am apucat de blogul acesta si la cativa ani primeam acreditari de presa la alte concerte. A fost tot ce aveam nevoie, “cea mai buna zi din viata mea” cum obisnuiam sa spun pe atunci.

La cativa ani, aveam sa devin prieten pe Facebook cu Guido Janssens, un domn despre care nu stiam nimic. Mi se intampla des sa dau sau sa primesc astfel de cereri de prietenie. Scrie despre concerte, asculta muzica buna, am devenit prieteni virtuali instant.

Mai tarziu aveam sa aflu ca Guido vorbea despre concertele pe care dansul si echipa de la EMAGIC le organizeaza. De asemenea, Awake, unul dintre cele mai apreciate festivaluri de la noi, e organizat tot de ei. Chiar si B’Estfest, festivalul pentru care am fost prea mic si care a disparut cand am crescut, tot de ei a fost organizat.

Un Belgian in Romania? Face concerte aici? De ce aici? Vrea sa scoata tinerii la vot? De ce ii pasa de tara asta? Atatea intrebari care cautau un raspuns. Toate pana alaltaieri.

Alaltaieri l-am contactat pe Guido. Nu am stiut in ce limba sa vorbesc, am inceput in engleza si am incheiat in romana. L-am rugat sa-mi dea un comunicat despre campania de care veti citi mai jos si pana la urma am reusit sa stabilim un interviu, a doua zi. Dansul voia atunci. ‘Stai,’ mi-am zis eu, ‘nu trebuie programare? E deschis sa facem asta? Asa usor a fost sa-l conving?’

Ieri dimineata, la telefon, am dat de unul dintre cei mai pasionati oameni cu care am vorbit vreodata. Iubeste ce face, se simte asta, vorbeste o romana mai corecta decat a multor conducatori de-ai nostri si are incredere in Romania. Nu stiu de ce toti strainii se indragostesc de tara noastra. Si taica-miu’ vitreg, care e neamt, e la fel de indragostit de Romania.

Ma rog, ar mai fi multe de spus, dar va las, ca sa nu va plictisesc.

Incepe “In conversatie” cu Guido Janssens

Andrei: Buna ziua!

Guido: Buna ziua!

A: Pastram limba romana?

G: Da, de ce nu? E cel mai bine, ‘I need practice!”.

A: Super! Atunci sa incepem! Prima mea intrebare, am vazut ca v-a mai fost adresata dar as vrea sa va intreb si eu: “De ce Romania?”

G: Eu am cunoscut-o pe sotia mea in ’95. A fost dragoste la prima vedere. La acel moment eu eram angajat la o casa de discuri, dar cam prin anul 2000 mi-am dat seama ca nu imi place sa lucrez intr-o corporatie si impreuna cu sotia am pornit EMAGIC in Olanda. Intre timp eu calatorisem de cateva ori in Romania, imi facusem prieteni aici, mi-a placut clima…

Iar dupa un timp, prin 2004, am fost rugati de cei de la Televiziunea Romana sa ii ajutam cu Cerbul de Aur. Ei aveau ceva probleme atunci, mai erau cateva saptamani si nu aveau niciun artist mare. Sau important. Asta a fost prima experienta cu artisti in Romania. I-am adus atunci pe Pink, Joe Cocker, Simple Minds si atunci am vazut ca in Romania nu prea exista o “organizatie profesionista” care sa organizeze concerte. Si atunci i-am propus sotiei mele sa ne mutam in Romania si sa incercam sa facem un business de concerte live.

Cam asta e povestea pe scurt.

A: Inteleg. Deci asta e EMAGIC, un business de familie care organizeaza concerte mari..

G: Nu doar de familie. Avem si parteneri din Olanda, de exemplu.

A: Ah, ok! Dar am vazut ca nu organizati doar concerte ci si un festival, Awake Festival. Cum e? De ce “awake”?

G: In primul rand, in 2007 am inceput cu B’Estfest. Primul festival multi-stage, international, din Romania. Din pacate in 2010 ne-a lovit criza. Ca si festivalurile mari de acum, cam 50-60% era bazat pe sponsorizari. Daca pierzi sponsori mari, festivalul nu poate sa supravietuiasca. Am pierdut multi bani atunci.

Apoi am decis sa mai facem un festival, Awake, insa cu unele conditii. In primul rand, nu un festival in sau langa Bucuresti. Noi mereu am crezut ca bucuresteanul vrea sa plece din oras. Trebuie sa fie o locatie cat mai deosebita, un fel de headliner. Si nu in ultimul rand, festivalul trebuie sustinut de comunitate, de fani, nu de sponsori. Iar un target pentru noi este sa facem un festival independent din punct de vedere financiar.

55536555_1747537108725423_6140515812538056704_n

A: Si am vazut ca tot in cadrul festivalului, ati inceput o campanie prin care vreti sa ii faceti pe tineri sa iasa la vot. Cum o sa mearga campania asta? Despre ce e vorba?

G: De acolo vine numele “awake”. Am vrut sa fie un festival in cadrul caruia, inafara de distractie, muzica si bunavoie, sa explicam tinerilor si sa le dam exemple despre ce inseamna ‘implicare in societate’ sau ‘de ce ar trebui sau nu sa plecam’. Avem tot felul de discutii pe o scena separata, se numeste “Feed your mind”.

Acum avem si un turneu cu platforma “Feed your mind” prin 6 orase din Romania.

Iar anul acesta, fiind un an cu alegeri, m-am intrebat “ce am putea noi sa facem sa motivam tinerii sa mearga la vot?” Pentru ca este o problema peste tot prin Europa si noi credem ca este important. Ai drept de vot si te rog frumos! Daca nu faci altceva, daca nu te implici, macar mergi la vot!

De acolo a pornit ideea pentru campania noastra. Vom avea la Awake un bar special pentru cei care au votat. Ei primesc o bratara speciala si cu aceasta au acces la acest bar unde sunt produse cu pret redus. Astfel noi spunem “bravo ca ai fost la vot!”

A: E o intrebare care e pe buzele tutror tinerilor: De ce e important sa mergem la alegerile astea pentru Parlamentul European? De ce ne-ar ajuta sa avem acolo niste oameni responsabili?

G: Eu cred ca raspunsul este deja in intrebare! Noi vrem sa fim reprezentati acolo de niste oameni responsabili, nu? Vrem sa fie acolo niste oameni care primesc o gramada de bani ca sa ne reprezinte si de fapt sa nu ne reprezinte? Nu! Eu consider ca fiecare dintre noi trebuie sa se gandeasca pe cine vrem acolo. Facem parte din Uniunea Europeana, vrem tot felul de drepturi, de fonduri europene. Hai sa trimitem acolo niste oameni in care noi avem incredere! De asta e important sa iesim la vot!

A: Pe final, ar fi vreo intrebare la care v-ati fi dorit sa raspundeti dar nu v-am adresat-o?

G: Nu, eu nu imi creez asteptari. Dar ca si incheiere, eu vad ca strainii din Romania s-au indragostit de tara si fac tot felul de lucruri bune langa cele proaste. Dar fiecare tara are lucruri bune si lucruri proaste. Eu pot sa spun ca si belgian care a locuit 10 ani in Olanda si aproape 15 ani in Romania, daca ma intrebati pe mine, viata mea in Romania e mult mai buna decat in Olanda. Aici oamenii sunt caldurosi, deschisi, sunt mai de suflet.

A: Bine atunci! Va multumesc!

G: Bine, Andrei!

La “In Conversatie” au mai fost si Cezar Popescu (Vita de vie), Valentin Sovar (Twist of Fate) si Laura Chivu.

Share this article! Cheers! 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.